Prváci na SSOŠ hutníckej uzatvárajú pracovné zmluvy so železiarňami

30.08.2012 Brezno

Podbrezová 30. augusta (TASR) – Študenti súkromnej Strednej odbornej školy hutníckej (SSOŠH), ktorej zriaďovateľom sú Železiarne Podbrezová, a. s., (ŽP a.s.), majú garantované zamestnanie v tejto spoločnosti po úspešnom absolvovaní štúdia. Ďalšou výhodou je, že odborný výcvik robia priamo u zamestnávateľa. Spoločnosť vďaka takémuto ojedinelému systému môže prispôsobovať vyučovací proces potrebám praxe. Je tiež zriaďovateľom súkromného gymnázia, ktorého študenti sa venujú športu a informatike. O štúdiu na týchto súkromných školách sa TASR rozprávala s personálnou riaditeľkou ŽP a.s. Máriou Niklovou a riaditeľkou škôl Annou Pavlusovou.

Absolventi SSOŠH, ktorí môžu hneď po štúdiu nastúpiť do továrne, na jeho začiatku uzatvárajú pracovné zmluvy so ŽP a.s. v súlade s legislatívou podľa Zákonníka práce. "Železiarne tým pádom berú na seba záväzok, že zamestnajú absolventa, pokiaľ splní podmienky stanovené v zmluve, to znamená, úspešne ukončí odborné štúdium," priblížila Niklová. Z posledných absolventov SSOŠH sa chystajú okrem niekoľkých, ktorí sa rozhodli študovať na vysokej škole, všetci ostatní nastúpiť do železiarní. V tomto roku by malo do lavíc SSOŠH zasadnúť zatiaľ 266 a gymnázia 138 mladých ľudí.

"Štúdium na našich školách sa riadi štátnym vzdelávacím programom a ten máme potom pretransformovaný na školský vzdelávací program," pokračovala Pavlusová. Záujemca o štúdium na SSOŠH si môže vybrať štvorročné odbory hutník – operátor, mechanik strojov a zariadení či mechanik – elektrotechnik, päťročné štúdium v odbore mechanik – mechatronik a trojročné v odbore obrábač kovov. Štúdium sa oproti iným školám podobného zamerania líši hlavne pokiaľ ide o odbornú prax, tá sa uskutočňuje v prevádzkarňach ŽP a.s. Tiež vo vyučovaní odborných predmetov. "Veľkou výhodou našich absolventov je, že po absolvovaní praxe v rámci štúdia sa dostávajú na pracoviská, kde prax absolvovali, kde ich poznajú kolektívy pracovníkov – oni si ich, vlastne, vyberajú, či sú na základe praxe vhodní do určitého pracovného prostredia," priblížila Pavlusová.

"Bolo by asi jednoduchšie a možno by sa zdalo, že je to aj efektívnejšie, počkať, čo nám školský trh ponúka a vybrať si. Ale my nemôžeme čakať, pretože odborné školstvo sa už naozaj dostalo do takej situácie, že nebolo z čoho vyberať, nemá kto robiť. Trh je presýtený niečím, čo nepotrebujeme do praxe a naopak, nie je tam to, čo nám je treba," konštatovala Niklová. Podotkla, že aj keď škola spoločnosť niečo stojí, má zmysel. Študenti, ktorí počas tretieho a štvrtého ročníka praxujú v železiarňach, majú pracovné návyky, "sú to hotoví ľudia, majú prax," dodala Niklová.

SSOŠH funguje v tejto forme od roku 2003, nejde však o novú školu, nakoľko sa pred pár rokmi oslavovalo jubileum 70 rokov odbornej výučby na Horehroní. Školu podnik v roku 2003 odkúpil od štátu a stal sa jej zriaďovateľom. Gymnázium, ktoré by malo byť tak, ako ostatné, prípravou na vysokú školu, vzniklo v roku 2006. "Snažíme sa vplývať na žiakov, aby študovali to, čo potrebujeme my. Čiže, aby išli na hutnícku fakultu, prípadne strojarinu, či iné technické smery. Ale iste, pokiaľ je to náš absolvent a rozhodne sa študovať napríklad právo alebo ekonomiku a je dobrý, my ho stále sledujeme a vždy má u nás dvere otvorené," vysvetlila Niklová. Dodala, že spolupracujú predovšetkým s Technickou univerzitou v Košiciach – hutníckou fakultou, teda skôr so školami s technickým zameraním. Ale napríklad aj s katedrou informatiky banskobystrickej Univerzity Mateja Bela, keďže na gymnáziu sú informatické triedy.

Tak, ako ostatné súkromné školy, tiež využívajú podľa Niklovej aj štátne financovanie cez normatívy na žiaka, čo pokryje asi polovicu nákladov. Pokiaľ však chcú zachovať kvalitu a všetky výhody školy, druhú polovicu financuje zriaďovateľ z vlastných zdrojov.

Niklová ďalej priblížila, že jednou zo základných výhod škôl sú štipendiá a odmeny. Pokiaľ ide o odbornú školu, štúdium na nej je bezplatné. Jej študenti môžu získať nielen prospechové štipendiá, vypracovaný je aj špeciálny systém, v ktorom sa hodnotia prospech, správanie, dochádzka i odborný výcvik a študenti dostávajú za ne odmenu. Gymnázium síce školné má, zriaďovateľ však predpokladá, že naň idú žiaci s veľmi dobrými študijnými výsledkami, získať tak môžu prospechové štipendiá, ktoré náklady rodičov znižujú.

Zriaďovateľ od začiatku volil stratégiu uniforiem, aby študenti chodili do školy oblečení slušne. "Myslím si, že to vplýva svojím spôsobom aj na správanie sa študenta a aj eliminuje nejaké materiálne rozdiely medzi žiakmi," podotkla Niklová.
 

Vyberte región